De dorstige Lambertus

Een van de bekendste Maastrichtse bieren van de Stadsbrouwerij in Maastricht is de dorstige Lambertus. Dit speciaalbier is geïnspireerd op de kloosterbrouwerijen uit de Middeleeuwen en is vernoemd naar Sint-Lambertus, de patroonheilige van Maastricht. Deze heilige was bisschop van Maastricht en stond bekend om zijn liefdadigheid en zijn liefde voor het brouwen van bier.

De Stadsbrouwerij Maastricht, gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, is de plek waar maastrichts bier weer tot leven komt. Dit pand dateert uit 1825 en was ooit de locatie waar de familie van Aubel Ridder-pils brouwde. In de jaren ’40 was de Stadsbrouwerij De Ridder de enige werkende brouwerij in het centrum van een grote stad in Nederland.

In 1982 werd de brouwerij overgenomen door Freddy Heineken, die er later Wieckse Witte bier lanceerde. Dit Maastrichts bier werd zo populair dat de productie ervan verplaatst moest worden waardoor de brouwerij gesloten werd. In 2018 opende de brouwerij weer haar deuren onder de naam Stadsbrouwerij Maastricht.

De dorstige Lambertus is het lekkerst bij gerechten met een stevige smaak, zoals stoofvlees, gegrild rundvlees of een stukje kaas. Proost, en geniet van een heerlijk Maastrichts bier!

Leave a comment